Τα trends στον χώρο του web design αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, και αυτό που θεωρείται η απόλυτη κατεύθυνση σήμερα,  αύριο μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο. Οι τάσεις δεν παραλείπουν τον ψηφιακό χώρο, και αυτές που σχετίζονται με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων   φέρνουν πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά  που μπορείτε να προσθέσετε στις ιστοσελίδας.  

Eίναι καιρός να δημιουργήσουμε νέους στόχους για καλύτερα αποτελέσματα και ένας τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό, είναι να δούμε αναλυτικά τις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων που θα κυριαρχήσουν το 2024.     

Οι κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων για το 2024

Επίκεντρο το UX (User Experience)

Η μοντέρνα, αισθητική σχεδίασης με μια εκπληκτική εμπειρία χρήστη είναι ο απόλυτος συνδυασμός στο Web design και από ότι φαίνεται θα κυριαρχήσει για τη χρονιά 2024.  Σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό, η πολύπλοκη σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην πλοήγηση των ιστοσελίδων. Η σχεδίαση με επίκεντρο το UX, επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε αυτό ακριβώς που χρειάζονται, απλά και γρήγορα χωρίς δυσκολίες και χωρίς να πρέπει πρώτα να κατανοήσουν την δομή της σχεδίασης. Το UX το 2024, απαιτεί προσοχή στην απλοποίηση της δομής της ιστοσελίδας, από το menu έως τους τίτλους, τα βίντεο, τις εικόνες, εικόνες gif καθως και το κείμενο.

Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)

Το πεδίο του web design υιοθέτησε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, η ΤΝ γίνεται σταθερό μέρος του ψηφιακού κόσμου και μετατρέπει το στατικό σχεδιασμό UI/UX σε ζωντανές και σχεδόν απίθανες εμπειρίες χρήστη.

Από chatbots μέχρι τη δημιουργία εφαρμογών, η τεχνολογία της ΤΝ καθιστά εύκολο για τους χρήστες να πάρουν αυτό που χρειάζονται. Λόγω της σημαντικής επίδρασης της τεχνολογίας της ΤΝ στον ψηφιακό χώρο, το 2024 θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την εφαρμογή της στις ιστοσελίδες σας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον ενεργό ρόλο και στον χώρο του e-commerce, όπου ο χρήστης μπορεί να πάρει άμεσα απαντήσεις ή  διευκρινίσεις για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Η ενσωμάτωση της ΤΝ στο σχεδιασμό του Site σας, εκτός από ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, θα δείχνει για την ταυτότητα της επιχείρησή σας ότι είστε ένα απόλυτα εκσυγχρονισμένο brand. 

Μινιμαλισμός

Ο μινιμαλισμός είναι πάντα συνώνυμο της τάσης, αλλά φαίνεται ότι ο υπερ-μινιμαλιστικός σχεδιασμός θα κυριαρχήσει σχεδιαστικά το 2024. Ο μινιμαλισμός στο web design, φέρνει μια δόση κομψότητας, εκλεπτυσμού και απλότητας, όπου φαίνεται ότι θα είναι η νέα τάση σχεδιασμού. Οι εποχές του πολύπλοκου σχεδιασμού και των υπερμεγεθών στοιχείων έχουν περάσει, και ο μινιμαλισμός θα εμφανίζεται σχεδιαστικά σε όλo και περισσότερες ιστοσελίδες. Εκτός από την αισθητική αυτών των ιστοσελίδων, θα παρατηρήσετε και μια γρήγορη εμπειρία χρήστη, με γρήγορη φόρτωση που ολοκληρώνει την επιτυχία.

Futurist / retro vibes είναι στη μόδα!

Πιθανότατα ήδη μπορεί να έχετε δει διάφορα site που έχουν retro διαθεση ή φουτουριστικό σχεδιασμό, αλλά το 2024, το συνατήσουμε ακόμα πιο έντονα. Ο ρετρό φουτουρισμός είναι ένα μοναδικό στυλ που θα βοηθήσει την ιστοσελίδα σας να ξεχωρίσει. Συνδυάζοντας νοσταλγικό ρετρό στυλ και μοντέρνα στοιχεία που μπορούν να διακριθούν στον φουτουρισμό, παρέχει μια συνδυασμένη εικόνα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Parallax Scrolling

Οι ημέρες του φόρτωσης ιστοσελίδων με περιττό περιεχόμενο είναι πίσω μας, και με την αύξηση των κινητών συσκευών, το scrolling έχει πάρει ηγετικό ρόλο. Το Parallax scrolling, ενώ δεν είναι ένα καινούργιο έννοια, παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο στην πλοήγηση των ιστοσελίδων, παρέχοντας στους χρήστες μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική εμπειρία. Η υπερβολική χρήση των εφέ Parallax μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε κάποιους χρήστες. Ο σχεδιασμός Parallax scrolling, είναι σημαντικό να ισορροπεί μεταξύ της δημιουργικότητας και της λειτουργικότητας για να διασφαλίζεται η βέλτιστη εμπειρία χρήστη.

Διαδραστική αφήγηση (Interactive Storytelling)

Η διαδραστική αφήγηση δεν είναι καινούργια στον κόσμο του web design. Διάφορες κινούμενες εικόνες, περιεχόμενο βίντεο και στοιχεία 3D μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαδραστικότητας και να κάνουν την ιστοσελίδα σας να διηγείται μια ιστορία.

Gradients

Εάν θέλετε να επιτύχετε περισσότερα με λιγότερα στοιχεία - χρησιμοποιήστε ένα gradient. Παρόλο που χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό εδώ και χρόνια, τα gradients θα αποτελέσουν μια πινελιά ανανέωσης για την ιστοσελίδα σας το 2024. Τα gradients είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσετε πολύ απλές γραμμές, φέρνοντας χρώμα και ζωντάνια στον σχεδιασμό. Μπορείτε να παίξετε με τα στοιχεία gradient άνετα μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Σχεδιασμός Τυπογραφίας (Typographic Layouts)

Η τυπογραφία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του σχεδιασμού ιστοσελίδων. Το 2024, η τυπογραφία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και γίνεται μέρος του σχεδιασμού. Αυτός ο τρόπος χρήσης της τυπογραφίας επιτρέπει έναν μινιμαλ, μοντέρνο και φουτουριστικό σχεδιασμό.


Neomorphism η απλότητα που μαγνητίζει

Ο σχεδιασμός neomorphism έχει ένα ξεχωριστό στυλ που χαρακτηρίζεται από απλότητα  και ήπια αισθητική και το 2024 θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις του web design. Eίναι μια μορφή μινιμαλισμού που χαρακτηρίζεται από μια απαλή και ελαφριά εμφάνιση, χρησιμοποιώντας συχνά παστέλ χρώματα με χαμηλή αντίθεση. Τα στοιχεία έχουν συνήθως το ίδιο χρώμα με το φόντο και διακρίνονται μόνο από τις σκιές και τα τονισμένα σημεία που περιβάλλουν το στοιχείο.

Συμπέρασμα

Οι τελευταίες τάσεις στο web design για το 2024 είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας σε ένα νέο, βελτιωμένο επίπεδο. Από το minimal και τους γραμμικούς σχεδιασμούς μέχρι τη διαδραστική αφήγηση και την έμφαση στο UX, αυτές οι νέες τάσεις σχεδίασης είναι εγγυημένες να ενισχύσουν την ιστοσελίδα σας και να παρέχουν στους χρήστες σας μια ασυναγώνιστη εμπειρία. Η υιοθέτηση των επερχόμενων αλλαγών, ενώ παραμένετε πιστοί στο ύφος του brand σας, είναι κλειδί για κάθε επιτυχημένο site. Συνεπώς, ετοιμαστείτε να υιοθετήσετε τις καινούργιες τάσεις ενώ παραμένετε πιστοί στον χαρακτήρα της επιχείρησής σας. Μην ξεχνάτε πως η ανανέωση είναι σημαντική.
Θέλετε να ανανεώσετε την ιστοσελίδα σας;
Έχοντας μια σύγχρονη ιστοσελίδα, δείχνετε στους πελάτες σας τον επαγγελματικό σας εκσυγχρονισμό και την συνεχή εξέλιξη. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τις τάσεις και να ενσωματώνετε τα νέα στοιχεία στη δουλειά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρείτε μια ελκυστική ιστοσελίδα που προσφέρει μια διαφορετική και φρέσκια εμπειρία στους χρήστες σας.