Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η παλιά παροιμία που λέει "ο αργός και ο σταθερός κερδίζει τον αγώνα", αλλά όταν πρόκειται για την απόδοση της ιστοσελίδα σας, αυτό σίγουρα είναι μια συνταγή για αποτυχία.

Εδώ είναι οι Top 10 Λόγοι για την αργή φόρτωση ιστοσελίδων.

1. Μη βελτιστοποιημένες εικόνες

Ένας μεγάλος όγκος μη βελτιστοποιημένων εικόνων είναι συνήθως ο συνηθέστερος λόγος πίσω από τη βραδύτητα της ιστοσελίδας. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης μπορούν να καταναλώσουν μεγάλο bandwidth κατά τη φόρτωση. Η μεταφόρτωση εικόνων μεγαλύτερου μεγέθους και στη συνέχεια η κλιμάκωση τους μπορεί να αυξήσει άσκοπα το βαρος της ιστοσελίδας σας - προκαλώντας αργή φόρτωση της ιστοσελίδας σας.

Η μορφή της εικόνας είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Για παράδειγμα, οι εικόνες JPEG έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση με άλλες μορφές εικόνας όπως PNG ή GIF. Αρκετά φυσικά, η ιστοσελίδα σας θα φορτώνεται πιο γρήγορα αν χρησιμοποιείτε εικόνες JPEG αντί για PNG / GIF.

Συμπέρασμα:

 • Ελέγξτε το μέγεθος του αρχείου των εικόνων σας, οτιδήποτε πάνω από 1MB είναι πραγματικά απαράδεκτο.
 • Χρησιμοποιήστε JPEG αντί για PNG, ειδικά για μεγαλύτερες εικόνες. Στα εικονίδια είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε PNG.
 • Χρησιμοποιήστε δοκιμές καταρράκτη για να σαρώσετε εύκολα τα μεγέθη εικόνων και να λάβετε διορθωτικά μέτρα.
 • Οι μη εξειδικευμένες εικόνες μπορεί να σας κοστίζουν χρήματα υπό μορφή υπερβολικού bandwidth.

2. Θέματα στην JavaScript

Η διαθεσιμότητα των plugins JavaScript / jQuery έχει καταστήσει πραγματικά βολικό να προσθέσετε δυναμικό περιεχόμενο σε ιστοσελίδες. Ωστόσο, αν εφαρμοστεί εσφαλμένα, το JavaScript μπορεί να παραλύσει την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Χρειάζεται χρόνος για τη φόρτωση, ερμηνεία και εκτέλεση του jQuery & JavaScript. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε πολλαπλές κλήσεις API για την απόδοση δεδομένων JavaScript / jQuery, μπορεί να προκύψει σημαντική καθυστέρηση κατά τη φόρτωση των ιστοσελίδων.

Συμπέρασμα:

 • Το Script bloat είναι πραγματικό. Ελέγξτε τα αρχεία JavaScript για να δείτε τι πραγματικά χρειάζεστε και αφαιρέστε τι δεν χρειάζεστε.
 • Η ασύγχρονη φόρτωση είναι απαραίτητη.
 • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι όπως το Segment ή ο Διαχειριστής ετικετών Google. Ένα ενιαίο αρχείο για όλα τα εργαλεία σας!

3. Περιεχόμενο Flash 

Παρόλο που το Flash είναι  ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προσθήκη της διαδραστικότητας στην ιστοσελίδα σας, είναι 100% σίγουρο ότι συμβάλλει στην αργή ταχύτητα φόρτωσης σελίδας. Το περιεχόμενο Flash είναι συνήθως ογκώδες σε μέγεθος και όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του αρχείου, τόσο πιο αργά θα φορτωθούν οι σελίδες σας.

Η μείωση του μεγέθους των αρχείων Flash ή η εξάλειψή τους θα βελτίωνε σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας. Αν είστε πρόθυμοι να κάνετε την ιστοσελίδα σας γρηγορότερο, θα πρέπει να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις HTML5 για να αντικαταστήσετε το υπάρχον περιεχόμενο Flash.

Συμπέρασμα:

 • Το Flash είναι πολύ ογκώδες και δεν είναι καλό για την απόδοση.
 • Το Flash ήταν δημοφιλές. Δεν είναι πλεον.
 • Αναζητήστε αντικαταστάσεις με την HTML5.

4. Υπερβολικά αιτήματα HTTP

Έχοντας πολλά JavaScript, CSS και αρχεία εικόνας μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλές αιτήσεις HTTP. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, το πρόγραμμα περιήγησης εκτελεί διάφορες αιτήσεις για να φορτώσει κάθε ένα από αυτά τα αρχεία - γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης σελίδας.

Συμπέρασμα:

 • Χρησιμοποιήστε τα Sprites για να μειώσετε τις αιτήσεις HTTP.
 • Μειώστε τον αριθμό των αρχείων στις σελίδες σας όπου είναι δυνατόν. Επιπλέον CSS, εικόνες, javascript.
 • Η ελαχιστοποίηση των αρχείων CSS και Javascript μειώνει τον αριθμό των συνολικών αρχείων που θα πρέπει να κατεβάσουν οι χρήστες.

5. Δεν γίνεται χρήση Cache - τεχνική προσωρινής αποθήκευσης

Η προσωρινή αποθήκευση είναι γνωστό ότι βελτιώνει την απόδοση των δικτυακών τόπων κατά πολύ. Εάν δεν αποθηκεύετε, χάνετε. Είναι μια τεχνική που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε συχνά χρησιμοποιούμενα σημεία δεδομένων στη μνήμη της ‘προσωρινής μνήμης’.

Τυχόν μεταγενέστερα αιτήματα για το ίδιο περιεχόμενο εκτελούνται από την προσωρινή μνήμη, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων.

Με την υλοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης του προγράμματος περιήγησης / HTTP και της προσωρινής αποθήκευσης στο διακομιστή, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε τεράστια βελτίωση στην απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Συμπέρασμα:

 • Η προσωρινή αποθήκευση βελτιώνει δραστικά τις επιδόσεις.
 • Μπορείτε να αποθηκεύσετε στη Cache από HTTP request, Query Database μέχρι και εικόνες, JavaScript και CSS αρχεία.
 • Εάν μπορείτε να αποθηκεύσετε προσωρινά δεδομένα σε κάτι, κάντε το.

6. Ακάθαρτος κώδικας

Ένας άλλος κοινός ένοχος για την καθυστέρηση της ιστοσελίδας είναι ο ακάθαρτος κώδικας. Όταν δημιουργείτε την ιστοσελίδα σας, οι υπερβολικοί λευκοί χώροι (white spaces), τα inline styling, οι κενές νέες γραμμές και τα περιττά σχόλια μπορούν να κάνουν τα αρχεία της ιστοσελίδας να μεγαλώσουν σε μέγεθος.

Με την κατάργηση αυτών των περιττών στοιχείων, μπορείτε να συμπιέσετε τον κώδικα, να μειώσετε το μέγεθος του αρχείου και να βελτιώσετε το συνολικό χρόνο φόρτωσης της σελίδας και πιθανότατα θα δείτε και μια ώθηση στην απόδοση του SEO σας. Από τεχνική άποψη, αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως minifying. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον παραγόμενο κώδικα, υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό και τον περιορισμό των αρχείων σας.

Συμπέρασμα:

 • Προσοχή στις λεπτομέρειες.
 • Μην βαριέστε και χρησιμοποιήστε inline CSS
 • Προσπαθήστε να μην δημιουργείτε πολλά αρχεία CSS όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο.
 • Minify!

7. Δεν κάνετε χρήση της συμπίεσης gZIP

Ενεργοποιώντας τη συμπίεση gZIP, δίνετε εντολή στον διακομιστή να περιτυλίξει όλα τα αντικείμενα web (εικόνες, CSS, αρχεία JavaScript κ.λπ.) σε ένα μόνο κοντέινερ προτού αποσταλούν στον αιτούντα περιηγητή.

Η συμπίεση μειώνει το χρόνο απόκρισης μειώνοντας το μέγεθος των δεδομένων που μεταφέρονται μεταξύ του διακομιστή σας και του προγράμματος περιήγησης των επισκεπτών, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην εξυπηρέτηση του ζητούμενου περιεχομένου πολύ πιο γρήγορα.

Αν δεν έχετε ακόμη ενεργοποιήσει τη συμπίεση gZIP στην ιστοσελίδα σας, τότε είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε χωρίς να χάνετε άλλο χρόνο.

Συμπέρασμα:

 • Η συμπίεση gZIP είναι μια εύκολη νίκη επίδοσης.
 • Αναπτύσσει όλα τα αντικείμενα web (εικόνες, CSS, jS) σε ένα μόνο κοντέινερ για αποστολή στον αιτούντα περιηγητή

8. Πολλές διαφημίσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαφημίσεις είναι ιδανικές για τη δημιουργία εσόδων από ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας.

Αλλά αυτό δεν πρέπει να έρθει με το τίμημα της συμβιβασμένης απόδοσης ή της εμπειρίας των χρηστών. Μην αφήσετε πάρα πολλές διαφημίσεις να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ιστοσελίδα σας είναι αργή!

Ο πιο προφανής αντίκτυπος της υπερφόρτωσης της ιστοσελίδας σας με διαφημίσεις είναι η προσθήκη αιτημάτων HTTP, οι οποίες θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο επεξεργασίας.

Ειδικά οι διαφημίσεις εμπλουτισμένων μέσων - όπως οι pop podders, οι παρενθετικές διαφημίσεις και οι αυτόματες λήψεις - ενδέχεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες αιτήσεις HTTP που καθιστούν την ιστοσελίδα σας αδιάφορη.

Για να συνοψίσουμε τα πράγματα, ο περιορισμός του αριθμού των διαφημίσεων προβολής θα εξασφαλίσει καλύτερη απόδοση για της ιστοσελίδα σας.

Συμπέρασμα:

 • Οι διαφημίσεις είναι πρόσθετες αιτήσεις HTTP και επιβραδύνουν τον χρόνο φόρτωσης σελίδας.
 • Χρησιμοποιήστε τα μόνο όταν χρειάζεστε, θα βελτιώσει την απόδοση, το UX και το CTR στις διαφημίσεις σας.

9. Δεν χρησιμοποιείτε υπηρεσία CDN

Μια υπηρεσία CDN είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο ανεξάρτητων διακομιστών που αναπτύσσονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν περιεχόμενο ιστού σε επισκέπτες με υψηλή διαθεσιμότητα και υψηλή απόδοση.

Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του επισκέπτη σας, το περιεχόμενο που ζητήθηκε εκτελείται από τον κόμβο που βρίσκεται στο πλησιέστερο διαθέσιμο κέντρο δεδομένων. Θα ελαχιστοποιούν τον round-trip time (RTT) και θα εξυπηρετούν το ζητούμενο περιεχόμενο σε πολύ ταχύτερο χρόνο.

Συμπέρασμα:

 • Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά το CDN μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά αν έχετε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
 • Τα CDN caches έχουν συχνά πρόσβαση σε δεδομένα σε γεωγραφικά κατανεμημένα κέντρα δεδομένων.
 • Μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του RTT και την ταχύτερη εμφάνιση περιεχομένου για το κοινό σας.

10. Κακή φιλοξενία

Ο παροχέας υπηρεσιών φιλοξενίας ιστού σας κάνει μια τεράστια διαφορά όταν πρόκειται για την απόδοση της ιστοσελίδας. Ναι, η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας πιο αργή από το μέσο όρο ενδέχεται να μην είναι εξ ολοκλήρου δικό σας σφάλμα.

Αν έχετε δοκιμάσει να διορθώσετε όλες τις προαναφερθείσες αιτίες και παρόλα αυτά η ιστοσελίδα σας φαίνεται να ανταποκρίνεται αργά, τότε η εναλλαγή του παρόχου φιλοξενίας μπορεί απλά να λύσει το πρόβλημά σας. Επιλέξτε έναν πάροχο φιλοξενίας που προσφέρει υπηρεσίες βελτιστοποίησης απόδοσης που περιλαμβάνονται στην τιμή της φιλοξενίας.

Για παράδειγμα, στο xWeb.gr, προσφέρουμε προσαρμοσμένους web servers, κατασκευασμένους για κάθε πελάτη ξεχωριστά και σύμφωνα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας του. Γνωρίζουμε πως κάθε εργαλείο θα διασυνδέεται καλύτερα με τα πιο δημοφιλή σενάρια στην αγορά σήμερα, όπως το Drupal, το WordPress, το Expression Engine, το Joomla και πολλά άλλα.

Συμπέρασμα

Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως μη εξειδικευμένες εικόνες, μεγάλο αριθμό αιτημάτων HTTP, ογκώδεις κώδικες και θέματα JavaScript για να αναφέρουμε μερικά.

Μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο να καταλάβουμε τι ακριβώς προκαλεί την επιβράδυνση της ιστοσελίδας. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η βασική αιτία, δεν πρέπει να αφήσετε να φτάσετε στο κατώτατο σημείο.

Στο xWeb.gr, η ομάδα υποστήριξής μας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από ιστοσελίδες αργής φόρτωσης για τα καλά. Θα σας βοηθήσουμε να προσαρμόσετε τις παραμέτρους του Apache, τις παραμέτρους και τις εκδόσεις PHP, καθώς και να συντάξετε προσαρμοσμένες ρυθμίσεις Apache / PHP κατόπιν αιτήματος.

Κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά, η βελτιστοποίηση του διακομιστή σας για την κορυφαία απόδοση στην κατηγορία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ.