Το 2023 έχει φέρει πολλές νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τα e-shop που επιθυμούν να βελτιώσουν την προβολή τους στις μηχανές αναζήτησης. Η σωστή εφαρμογή των SEO τακτικών είναι απαραίτητη για να κερδίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις τους. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις νέες τακτικές SEO που αξίζει να λάβετε υπόψη σας για το e-shop σας.  

Επικεντρωθείτε στην ταχύτητα του ιστότοπου 

Η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμπειρία των χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι το site σας φορτώνεται γρήγορα και ανταποκρίνεται σωστά κατά την περιήγηση. Αυτό επηρεάζει άμεσα τη θέση σας στην κατάταξη  των μηχανών αναζήτησης, καθώς η Google το έχει επισημάνει ως σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση των website.

Προσαρμογή για φωνητική αναζήτηση

Η χρήση φωνητικών αναζητήσεων αυξάνεται συνεχώς. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι βελτιστοποιημένος για αυτές τις αναζητήσεις. Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν οι πελάτες σας και προσαρμόστε το περιεχόμενο σας αναλόγως. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα e-shop που πωλεί παπούτσια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άρθρο με τίτλο "Ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο;" και να απαντήσετε στην ερώτηση χρησιμοποιώντας μακριές ουρές λέξεων-κλειδιών όπως "παπούτσια τρεξίματος με καλή απορρόφηση κραδασμών" ή "ανθεκτικά παπούτσια για αγώνες δρόμου". Αυτή η στρατηγική θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε την προσοχή των χρηστών που αναζητούν ακριβώς αυτές τις απαντήσεις και να αυξήσετε την ορατότητα του e-shop σας στις φωνητικές αναζητήσεις.

Δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας

Το περιεχόμενο παραμένει βασικός παράγοντας για την επιτυχία του SEO. Δημιουργήστε μοναδικό, χρήσιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών και θα προωθήσει την αξιολόγηση του site σας από τις μηχανές αναζήτησης.

Εκμεταλλευτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Tα Social Media αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Δημιουργήστε μια ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και συμμετέχετε ενεργά σε κοινότητες και συζητήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο σας ώστε να είστε πάντα ενημερωμένος.

Βελτιστοποίηση για την τοπική αναζήτηση

Εάν διαθέτετε φυσικό κατάστημα, είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε το e-shop σας για την τοπική αναζήτηση. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και τοπικά στοιχεία όπως διεύθυνση και τηλέφωνο για να βοηθήσετε τους τοπικούς χρήστες να σας βρουν εύκολα.

Βελτιστοποίηση για κινητά τηλέφωνα

Η αναζήτηση μέσω κινητών συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, επομένως, είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε στη βελτιστοποίηση του e-shop σας για φορητές συσκευές. Σιγουρευτείτε ότι ο ιστότοπός σας ανταποκρίνεται σωστά σε όλες τις συσκευές και παρέχει μια ευχάριστη εμπειρία περιήγησης σε χρήστες με κινητές συσκευές.

Αξιοποιήστε τα video

Τα video αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την αύξηση της προβολής σας και την προώθηση του e-shop σας. Δημιουργήστε ενδιαφέροντα video με περιεχόμενο που παρουσιάζει τα προϊόντα σας, τις υπηρεσίες ή παρέχει συμβουλές και οδηγίες που θα ενδιαφέρουν το κοινό σας. Η ενσωμάτωση σχετικών βίντεο αυξάνει την αφοσίωση των χρηστών σε ψηφιακά και κοινωνικά κανάλια και εκπαιδεύει το κοινό σας με ένα μέσο που είναι εύκολο να το αφομοιώσει.

Μην χρησιμοποιείτε εικόνες στοκ

Οι καταναλωτές είναι έξυπνοι και μπορούν να καταλάβουν αν οι εικόνες που χρησιμοποιείτε είναι δικές σας ή αγορασμένες. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για εικόνες υψηλής ποιότητας. Το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να την έχουν δει και σε κάποιο άλλο e-shop. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει κακή εντύπωση και να  χαρακτηρίσει αρνητικά το brand σας. Χρησιμοποιείτε πάντα τις δικές σας φωτογραφίες και εικόνες και βεβαιωθείτε ότι τα γραφικά είναι σχετικά και υποστηρίζουν αυτό που αφορά το συνοδευτικό κείμενο.

Ενισχύστε την αυθεντικότητα και την εμπιστοσύνη: Η αυθεντικότητα και η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμες για την επιτυχία του e-shop σας. Κατανοήστε το κοινό σας και προσφέρετε προϊόντα και περιεχόμενο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Προωθήστε την αξία και την ποιότητα των προϊόντων σας με κατάλληλο τρόπο και δημιουργήστε ένα θετικό brand image.

Αξιοποιήστε τον τομέα του influencer marketing

Οι influencers έχουν μεγάλη επίδραση στις αποφάσεις αγοράς των καταναλωτών. Αναζητήστε influencers που είναι συμβατοί με την αγορά και το κοινό σας και συνεργαστείτε μαζί τους για την προώθηση του e-shop σας. Οι συστάσεις από αξιόπιστα πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και των πωλήσεων σας.

Ζητήστε review για τα προϊόντα σας ή το κατάστημα σας.

Οι χρηστές προτού προβούν στις ηλεκτρονικές αγορές, πάντα αναζητούν αξιολογήσεις και σχόλια από άλλους χρήστες. Προσπαθήστε να διεκδικήσετε από τους καταναλωτές σας μια αξιολόγηση που να αφορά είτε τα προϊόντα σας, είτε την εμπειρία τους στο κατάστημα σας.   Οι περισσότεροι πελάτες ανταποκρίνονται σε αυτό, αρκεί η διαδικασία να είναι εύκολη.

Αναβαθμίστε την εμπειρία των χρηστών

Η εμπειρία των χρηστών είναι κρίσιμη για την επιτυχία του e-shop σας. Βελτιώστε την πλοήγηση, τη λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης του ισότοπού σας. Επίσης, προσφέρετε αξιόλογο και άμεσο πελατειακό υποστήριξη. Μια θετική εμπειρία θα ενθαρρύνει τους χρήστες να επιστρέψουν και να προτείνουν το e-shop σας σε άλλους.

Συμπέρασμα

Αυτές είναι μερικές από τις νέες τακτικές SEO που μπορείτε να υιοθετήσετε για το e-shop σας. Θυμηθείτε ότι οι τάσεις στον χώρο του SEO συνεχώς εξελίσσονται, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις εξελίξεις και να προσαρμόζεστε ανάλογα για να διατηρήσετε το e-shop σας ανταγωνιστικό.