Αναφορές από την Google, το Amazon και άλλους έχουν δείξει συνεχώς ότι η γρήγορη φόρτωση της ιστοσελίδας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία επιτυχίας μιας ιστοσελίδας: μία μελέτη από την Aberdeen Group έδειξε ότι κάθε καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου στον χρόνο φόρτωσης της σελίδας, οδηγεί σε μείωση 11% των προβολών της σελίδας και απώλεια 7% στις μετατροπές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας για καλύτερη απόδοση, αλλά εδώ θα βρείτε μερικές γρήγορες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βελτιώσετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας και το χρόνο φόρτωσης της σελίδας. 

Κάντε μια γρήγορη και δωρεάν ανάλυση ταχύτητας της ιστοσελίδας σας

Εργαλεία όπως το WebPageTest θα σας δείξουν ακριβώς τι παίρνει το περισσότερο χρόνο για να φορτώσει στην ιστοσελίδα σας. Απλά εισαγάγετε τη διεύθυνση URL της σελίδας που θέλετε να αξιολογήσετε και περιμένετε τα αποτελέσματα να έρθουν. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε στα αποτελέσματα, ότι ενώ οι εικόνες συνήθως φορτώνονται σε λιγότερο από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ένα πρόσθετο του Facebook μπορεί να απαιτεί 182 ms.

Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι βελτιστοποιημένες για website

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο επεξεργασίας εικόνας, όπως το Photoshop ή ένα δωρεάν εργαλείο αλλαγής μεγέθους εικόνας, για να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων σας στο κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην κάνετε τους χρήστες να κατεβάζουν μεγάλα αρχεία. Για να το κάνετε αυτό, πρώτα βρείτε ποιο είναι το μέγιστο επιτρεπτό μέγεθος εικόνας για τη διάταξη της ιστοσελίδας ή του ιστολογίου σας - συνήθως δεν θα είναι περισσότερο από 800 pixels πλάτος, και ακόμα κι αν ανεβάσετε μεγαλύτερες εικόνες, θα μειωθούν σε μέγεθος.

Εάν χρησιμοποιείτε ετικέτες HTML, όπως και καθορίζετε πλάτος ή ύψος, δεν μειώνετε το μέγεθος της εικόνας στο διακομιστή σας, αλλά μόνο τον τρόπο εμφάνισής της στη σελίδα. Αφού καθορίσετε το ιδανικό μέγεθος εικόνας, αποθηκεύστε τη σε αυτό το μέγεθος. Εάν χρησιμοποιείτε ένα επεξεργαστή εικόνων, μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε στο 80% ποιότητας, το οποίο μειώνει περαιτέρω το μέγεθος του αρχείου, ή χρησιμοποιώντας έναν online resizer μπορείτε να επιλέξετε επιλογές που μειώνουν το μέγεθος του αρχείου κατά το επιθυμητό ποσοστό (δεν συνιστούμε αποθήκευση με μείωση μεγαλύτερη του 50%). Τα αρχεία JPG και PNG είναι οι καλύτεροι τύποι αρχείων για το web.

Μειώστε τον αριθμό των πρόσθετων εφαρμογών στον ιστότοπό σας.

Πρόσθετα όπως το Google Analytics παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες αλλά μπορούν να επιβραδύνουν το χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Αυτά τα εργαλεία λειτουργούν συνήθως με το να σας ζητούν να εισαγάγετε ένα κομμάτι κώδικα JavaScript κάπου στον κώδικα του ιστότοπό σας (συνήθως στην ενότητα κεφαλίδας) και όταν ένας χρήστης επισκέπτεται τη σελίδα σας, πρέπει να συλλέξουν αυτό το απομακρυσμένο αρχείο πριν η σελίδα φορτωθεί πλήρως.

Αν έχετε αρκετά από αυτά τα snippets, όπως ένα για το Google Analytics, ένα για κοινή χρήση στο Facebook και ένα για κοινή χρήση στο Twitter, η σελίδα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φορτωθεί πλήρως. Ελέγξτε τον κώδικα HTML σας τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να χρειάζεστε όλα τα πρόσθετα που είναι εγκατεστημένα στη σελίδα σας.

Αφαιρέστε τον περιττό κώδικα στα αρχεία CSS σας.

Το αρχείο CSS σας πρέπει να φορτώνει πριν η σελίδα σας γίνει ορατή, αλλά αν εσείς (και άλλοι) έχετε χτίσει πάνω στο ίδιο αρχείο για κάποιο διάστημα, πιθανότατα έχει πολύ περιττό κώδικα - κάθε επιπλέον κενό ή γραμμή θα προσθέσει χρόνο στη φόρτωση της σελίδας!

Περάστε τον κώδικα μόνοι σας, σε περίπτωση που υπάρχουν κρυφά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται, ή χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν minifier CSS που θα αφαιρέσει τα περιττά κενά και τον κώδικά σας. Εδώ είναι μερικοί πόροι που προτείνει η Google για τη συμπίεση κώδικα HTML, CSS και JavaScript.

Κρατήστε αποθηκευμένες τις σελίδες σας στη μνήμη cache.

Με τη διαδικασία της αποθήκευσης σελίδων στην μνήμη cache, μειώνετε τον αριθμό των αιτημάτων προς τον διακομιστή σας, βελτιώνοντας σημαντικά το χρόνο φόρτωσης της σελίδας. Η αποθήκευση βοηθά επίσης στην επεκτασιμότητα του ιστότοπού σας κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής κίνησης, όπως κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής ενέργειας στο ecommerce σας.