
Πίνακας περιεχομένων:
Το 94% της πρώτης εντύπωσης που παίρνει κάθε πελάτης για ένα brand προέρχεται από το σχεδιασμό της ιστοσελίδας.
Καθηλωτικές εικόνες. Παιχνιδιάρικα σχήματα. Κινούμενα στοιχεία.
Η σχεδίαση ιστοσελίδων έχει προχωρήσει πολύ από την παστέλ φωτεινότητα της δεκαετίας του '90, τον μινιμαλισμό μικροσκοπικών κειμένων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τις κομψές ανακατασκευές στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Πλέον, τα websites τα βλέπουμε με μια διαφορετική οπτική. Αυτό που μας ενδιέφερε στο παρελθόν ήταν να καλύπτει τις ανάγκες και τις βασικές λειτουργίες ενός brand. Σήμερα εξετάζουμε το κάθε website σαν έναν βασικό πυλώνα της προσωπικότητας ενός brand.
Η τεχνολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο σχεδιασμό ιστοσελίδων και μπορεί να προσφέρει μια πλατφόρμα για νέες ιδέες και καινοτομίες. Η κινούμενη εικόνα, η αλληλεπίδραση και η εμβάπτιση σάς επιτρέπουν να εκφράσετε τη φαντασία σας.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές από τις πιο προοδευτικές τάσεις σχεδιασμού που αναμένουμε να δούμε το 2023
Τι ήρθε για να μείνει:
Μπρουταλισμός
Ο μπρουταλισμός είναι ένα κλασικό παράδειγμα αντι-σχεδιασμού. Επιδιώκει δηλαδή να ξεπεράσει τις κλασικές αρχές σχεδιασμού και να ενσωματώσει το χάος στα σχέδια. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη κανόνων μπορεί να κάνει τον μπρουταλισμό να μοιάζει με κακό σχέδιο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του μπρουταλιστικού σχεδίου είναι η ασυμμετρία, η απουσία της ιεραρχίας, η έντονη τυπογραφία, τα αλληλοκαλυπτόμενα στοιχεία και τα έντονα χρώματα. Ο μπρουταλισμός δίνει στους σχεδιαστές ένα επίπεδο δημιουργικής ελευθερίας που είναι σπάνιο σε άλλες τάσεις σχεδιασμού των websites. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είναι πιο εύκολο αλλά στην πραγματικότητα ο μπρουταλισμός απαιτεί και κάποιος κανόνες μέσα σε ένα ‘’αναρχικό σχεδιασμό’’. Πρέπει να έχετε κατά νου ότι η γραμμή μεταξύ μπρουταλιστικών σχεδίων και κακών σχεδίων είναι πολύ λεπτή.
Μικροαλληλεπιδράσεις
Οι μικροαλληλεπιδράσεις είναι απλές και μικρές κινούμενες εικόνες που ενεργοποιούνται είτε από τον χρήστη είτε με το άνοιγμα μιας ιστοσελίδας . Παρά το γεγονός ότι περνούν απαρατήρητα πολλές φορές, αυτά τα κινούμενα σχέδια εξακολουθούν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Αυτό συμβαδίζει απόλυτα με τον ορισμό του καλού UX (User Experience). Το UX είναι στα καλύτερά του όταν περνά απαρατήρητο. Οι καλά σχεδιασμένες μικρο-αλληλεπιδράσεις είναι το είδος των λεπτομερειών που διαφοροποιούν ένα καλό προϊόν από ένα εξαιρετικό.
Aurora Gradient
Το Aurora Gradient είναι ένα εφέ ντεγκραντέ σχεδιασμού που έχει επιρροές και χρωματισμούς από το Βόρειο Σέλας. Οι διαβαθμίσεις Aurora συνδυάζονται καλά με τις περισσότερες άλλες σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού των website, όπως οι χρωματισμοί σε εφέ γυαλιού και οι μινιμαλιστικές διατάξεις σχεδίασης. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του σχεδιασμού είναι οι απαλές και αρμονικές διαβαθμίσεις που συνδυάζονται με το φόντο δίνοντάς τους μια πολύ φυσική σιωπηλή εμφάνιση, όπως το Βόρειο Σέλας. Παρά τη λεπτότητα του σχεδιασμού, οι διαβαθμίσεις αυτές είναι τόσο εντυπωσιακές και ελκυστικές που μπορούν να τραβούν ευκολά την προσοχή του χρήστη σε κάποιο site ή ακόμα και να τον ωθήσουν τον να αλληλοεπιδράσει.
H απλότητα πάντα κερδίζει
Τα τελευταία χρόνια, ενώ οι απαιτήσεις στο σχεδιασμό των ιστοσελίδων αυξάνονται, παρατηρείται μια έντονη τάση προς την απλοποίηση του σχεδιασμού ή του σύγχρονου μινιμαλισμού. Πολλοί web designers έχουν βρει σε αυτό το σχεδιασμό την χρυσή τομή, που του επιτρέπει σε πολύπλοκα σχέδια, να διατηρούν την απλότητα και την καθαρότητα σε μια ιστοσελίδα. Έχουμε δει πολλά μεγάλα brand να στηρίζουν αυτήν την τάση και αυτό μπορεί να οφείλεται στην πολυπλοκότητα και στα πολλά στοιχεία που καλούνται να συνδυάσουν αρμονικά χωρίς να κουράζουν οπτικά τον χρήστη.
Ασύμμετρη σχεδίαση
Οι ασύμμετρες διατάξεις είναι επίσης ένας ακόμα σχεδιασμός που επιδιώκει να ξεπεράσει τις κλασικές αρχές στο web design. Ακριβώς όπως ο μπρουταλισμός, θέλοντας να ξεφύγει από την κλασική εμφάνιση μιας ιστοσελίδας χρησιμοποιεί ένα σύνολο διαφορετικών σχημάτων και με μια ακαθόριστη διάταξη. Σίγουρα είναι ένας σχεδιασμός που δεν ακολουθεί κανόνες, όμως έχει σαν σημείο αναφοράς την εμπειρία χρήστη. Ένας τέτοιος σχεδιασμός ταιριάζει σίγουρα σε brand που έχουν υπόσταση και δεν φοβούνται να σπάνε τους κανόνες και να διαφέρουν.
3D γραφικά
Δεν είναι και τόσο νέα τάση, αλλά τα τρισδιάστατα γραφικά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις ιστοσελίδες. Η τόσο συχνή τους εμφάνιση ίσως οφείλεται και σε πολλά επώνυμα e-shop όπως χρησιμοποιούν τρισδιάστατη τεχνολογία ώστε να προσφέρουν στους δυνητικούς αγοραστές μια πιο καθηλωτική εμπειρία προϊόντος πριν αγοράσουν. Σύντομα, περισσότερες βιομηχανίες θα υιοθετήσουν το 3D καθώς γίνεται ευκολότερη η δημιουργία και η ενσωμάτωση τρισδιάστατου περιεχομένου. Σίγουρα είναι ένας σχεδιασμός που καθηλώνει τον χρήστη και τον καλεί να αλληλοεπιδράσει μαζί του.
Vintage - Retro
H εμφάνιση του vintage σχεδιασμού ξεκίνησε 2022 πολύ δυναμικά και παραμένει μια έντονη επιρροή και για το 2023. Η παρουσία μιας αναλογικής αισθητικής μέσω της παλιάς τυπογραφίας του σχολείου, στρογγυλεμένα σχήματα σε γήινους τόνους, η χρήση vintage ως εφέ εικόνας, ρετρό γραμματοσειρές, κουκίδες, υφές, απαλός φωτισμός και παστέλ χρωματικές παλέτες αποτελούν μέρος αυτής της προσέγγισης. Από την άλλη πλευρά, τα Retro UI προσπαθούν να μιμηθούν την αισθητική της δεκαετίας του '90, τείνουν να προτιμούν πιο γεωμετρικά και σκληρά σχήματα για να δώσουν και τον επαναστατικό χαρακτήρα της εποχής. Όλα αυτά τα στοιχεία εκφράζουν μια νοσταλγία και μια αναπόληση προς το παρελθόν που δημιουργούν στον χρήστη μια οικειότητα που φαίνεται ότι λειτουργεί θετικά.
Bauhaus
Αν και μια πολύ παλιά σχεδιαστική τάση, το Bauhaus έχει αντίκτυπο στα ψηφιακά σχέδια τα τελευταία χρόνια. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Bauhaus είναι ένα κλασικό παράδειγμα φόρμας και λειτουργίας, καθιστώντας το έτσι ιδανικό στυλ για εκλεπτυσμένα και καλόγουστα πλήθη. Το κίνημα Bauhaus ξεχωρίζει για τα γεωμετρικά σχήματα, τα βασικά χρώματα και τις καθαρές γραμμές. Τέτοιου είδους ιστοσελίδες δεν χρειάζεται να εμπλουτιστούν με άλλου είδους στοιχεία γιατί η αισθητική του Bauhaus είναι επιβλητική καλύπτει όλες τις πτυχές.
Σκοτεινή λειτουργία
Το Dark Mode στις οθόνες εμφανίστηκε αρχικά στις μονόχρωμες οθόνες, ωστόσο δεν είναι κάτι που έμεινε για πολύ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον οθονών βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες κλίνουν προς το πιο σκοτεινό περιβάλλον χρήστη επειδή είναι πιο φιλικό στην προβολή και μειώνει την καταπόνηση στα μάτια. Όποια και αν είναι η συνέπεια ή τα οφέλη, είναι δύσκολο να αμφισβητήσετε την κομψή αισθητική που παρέχει στα σχεδιασμό του UI. Brand όπως το Netflix, το Steam, το Discord και το Prime-video χρησιμοποιούν τη σκοτεινή λειτουργία ως βασικό θέμα τους. Πολλές εφαρμογές βλέπουμε ότι περιλαμβάνουν επιλογές για εναλλαγή σκούρων/ανοιχτόχρωμων θεμάτων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη, μια λειτουργία που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι χρήστες.
Έντονη/Δυνατή τυπογραφία
Το 2023 η τυπογραφία είναι και πάλι στο επίκεντρο. Οι πιο δυναμικές σελίδες και απλές σχεδιαστικά έρχονται με κύριο στοιχείο την τυπογραφία. Κεφαλαία, έντονα γράμματα και σε πιο κλασικές γραμματοσειρές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κύριο στοιχείο σε ολόκληρη την σελίδα ή τμηματικά για να δημιουργούν επίπεδα ώστε να βοηθούν τον χρήστη κατά την πλοήγηση. Ωστόσο, εφόσον μιλάμε για αυτή την τάση προς την τυπογραφία, θα πρέπει να αναφέρουμε και την κινούμενη τυπογραφία. Μια άλλη εκδοχή στη σημασία της γραμματοσειράς που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αφοσίωση των χρηστών, επειδή οτιδήποτε κινείται είναι πολύ δύσκολο να το χάσει το ανθρώπινο μάτι. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και δημιουργικούς τρόπους για να τραβήξετε την προσοχή των χρηστών στο κύριο μήνυμά σας. Η ικανότητα της κινητικής τυπογραφίας να τραβάει την προσοχή και να προκαλεί συναισθήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Neon
Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δύσκολες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τονίσετε ένα σημείο που θέλετε από το να χρησιμοποιήσετε χρώματα νέον σε σκούρο φόντο. Η αρχική έμπνευση προήλθε από ταμπέλες νέον στη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δεκαετία του 1950. Ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι συνδέουν το νέον με φουτουριστικά σχέδια. Το Neon aqua είναι το πιο φωτεινό από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται, αλλά αν θέλετε να κάνετε κάτι pop το neon green θα κάνει όλη τη διαφορά.
Μονόχρωμα σχέδια
Μια χρωματική παλέτα είναι μια από τις πιο σημαντικές σχεδιαστικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι σχεδιαστές ενώ δουλεύουν σε ένα καινούριο project. Το μονοχρωματικό στυλ μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ καθαρή και απλή εμφάνιση. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ασπρόμαυρα σχέδια όταν μιλάμε για μονόχρωμα, αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε άλλο χρώμα μέχρι να κολλήσετε με ένα μόνο βασικό χρώμα και αποχρώσεις και τόνους αυτής της απόχρωσης. Τα μονόχρωμα σχέδια συνήθως αντλούν χρώματα από το brand και το logo και βοηθούν στην καθιέρωση της αναγνώρισης της επωνυμίας σε ολόκληρο την ιστοσελίδα.
Εικονική πραγματικότητα
Η μεγάλη τεχνολογία πιέζει για μια εναλλακτική πραγματικότητα ως το επόμενο μεγάλο πράγμα στη σφαίρα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή. Το VR και το AR μπορεί να μην κατακτήσουν όλους τους τομείς, αλλά σίγουρα μπορούμε να δούμε τεράστιες ευκαιρίες σε ορισμένους κλάδους όπως η Εκπαίδευση, το Gaming, το Real Estate και το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ. Μπορούμε να καταγράψουμε αυτά τα γραφικά χρησιμοποιώντας κάμερες 360 μοιρών και με λογισμικά επεξεργασίας 3D Model.
Οριζόντια κύλιση
Οι ιστοσελίδες με οριζόντια κύλιση παρέχουν στον χρήστη μια ασυνήθιστη εμπειρία. Αυτή η ασυνήθιστη μορφή κάνει το website ευχάριστα διαφορετικό και διασκεδαστικό. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει κύλιση κάθετα για να βρει τη σχετική κατηγορία και, στη συνέχεια, να πραγματοποιήσει κύλιση οριζόντια για να εξερευνήσει τα περιεχόμενα της εν λόγω κατηγορίας. Σήμερα, η τάση έχει εξελιχθεί σε οριζόντια κύλιση πλήρους σελίδας ως η μόνη επιλογή. Αυτό μπορεί να φαίνεται μοναδικό, αλλά οι σχεδιαστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις UX αυτών των διατάξεων. Η οριζόντια κύλιση αψηφά τις προσδοκίες του χρήστη και μπορεί να τον μπερδέψει.
Συμπέρασμα
Ενώ βλέπουμε νέες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων να έρχονται και να φεύγουν, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι διαχρονικές. Ορισμένες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων μπορεί να παραμείνουν περισσότερο από άλλες, αλλά οι περισσότερες τελικά εξαφανίζονται. Δεν πρέπει να ακολουθεί κανείς κάθε σχεδιαστική τάση, επειδή αυτό μπορεί να κάνει τα σχέδιά σας να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από την προβλεπόμενη. Καλό είναι να έχετε κάποιες επιρροές από τις τελευταίες τάσεις του Web Design που ταιριάζουν με τον κλάδο σας και την φιλοσοφία του δικού σας brand.