Εάν σκέφτεστε να αναπτύξετε μία ιστοσελίδα ή ένα blog, θα πρέπει να εξετάσετε τη χρήση ενός από τα καλύτερα CMS που διατίθενται στην αγορά. 

Ένα CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου) σας βοηθά να δημιουργείτε, να διαχειρίζεστε και να τροποποιείτε τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας σας χωρίς να χρειάζεστε δεξιότητες κωδικοποίησης HTML ή CSS.

Η εύκολη στη χρήση φύση των σύγχρονων πλατφορμών CMS σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει στον εαυτό του έναν πανέμορφο ιστότοπο. Δεν χρειάζεται να είστε web developer, σχεδιαστής, ή να έχετε οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με την ανάπτυξη ιστοσελίδων.

Σε αυτήν την ανάρτηση, εξετάζουμε τρεις από τις πιο δημοφιλείς και καλύτερες πλατφόρμες CMS που έρχονται μέχρι το 2020, συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και σας βοηθά να διαλέξετε ένα.

Τα τρία καλύτερα CMS που θα εξετάσουμε είναι:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτά:

1. Σύγκριση κόστους και εξόδων για το καλύτερο CMS

Μιλώντας για το κόστος που συνεπάγεται με τη χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα CMS τα πράγματα γίνονται περίπλοκα γρήγορα. Δείτε παρακάτω:

 • Kάθε ένα από τα τρία καλύτερα CMS είναι 100% δωρεάν από μόνο του - μπορείτε να κάνετε λήψη είτε απευθείας από τις επίσημες ιστοσελίδες με μερικά μόνο κλικ, αλλά:
 • Yπάρχουν κάποιες δαπάνες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αυτές οι παράπλευρες δαπάνες αφορούν κυρίως δύο πράγματα: όνομα τομέα (domain name) και φιλοξενία ιστοσελίδων (hosting).
 • Ένα όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστότοπού σας στον ιστό. Το όνομα τομέα αυτού του ιστότοπου είναι το xWeb.gr. Η αγορά και η διατήρηση ενός ηλεκτρονικού τομέα κοστίζει περίπου 15 ευρώ ετησίως.
 • Ένα web hosting είναι ο χώρος που φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας και από όπου οι επισκέπτες σας έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Η καλή φιλοξενία ξεκινά από 20 ευρώ το μήνα, όμως υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις από μόλις ~ 3 ευρώ το μήνα.

Η ανάπτυξη ιστοσελίδας σας σε οποιοδήποτε από τα τρία καλύτερα CMS θα κοστίσει το ίδιο όσον αφορά το όνομα τομέα και τη φιλοξενία.

Ακόμη ένα πράγμα…
Ενώ οι πλατφόρμες CMS είναι ελεύθερες να μεταφορτώσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες θα θελήσουν να επεκτείνουν τα φυσικά σύνολα χαρακτηριστικών του CMS με πρόσθετες ενότητες ή / και σχέδια.

Θα βρείτε:

 • Τα plugins WordPress διατίθενται για €0 - €200
 • Joomla plugins: €0 - €70
 • Drupal plugins: €0 - €100

Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα (templates). Θα βρείτε:

 • WordPress θέματα διαθέσιμα για €0 - €250
 • Θέματα Joomla: €0 - €200
 • Θέματα Drupal: €0 - €80

Και τα τρία από τα καλύτερα CMS έχουν πρόσθετα σε περίπου ίδιο εύρος τιμών. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αγοράσετε πρόσθετα, αν δεν έχετε τον προϋπολογισμό.

Στο τέλος, αν σκοπεύετε να αποκτήσετε μόνο τα βασικά, ο λογαριασμός για την ετήσια συντήρηση της ιστοσελίδας σας θα είναι:
€15 (όνομα τομέα) + €3 * 12 (φιλοξενία) = ~ €51 το χρόνο το ελάχιστο κόστος

2. Επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης που απαιτείται

Στο τέλος της ημέρας, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα τρία καλύτερα CMS χωρίς προηγούμενη εμπειρία.

Τα αποτελέσματά σας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις προσδοκίες σας και τον βαθμό δυσκολίας μίας ιστοσελίδας που θέλετε να δημιουργήσετε.

Το WordPress είναι αναμφισβήτητα το πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσετε. Η επέκταση της λειτουργικότητας του ιστότοπού σας και η εύρεση και προσαρμογή των σχεδίων είναι πολύ πιο προσιτή.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες φιλοξενίας προσφέρουν τώρα αυτό που ονομάζεται "διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress", που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την τεχνική ρύθμιση του διακομιστή ή για την εγκατάσταση του WordPress μόνοι σας. Η εταιρεία φιλοξενίας θα τα χειριστεί όλα αυτά.

Όσον αφορά την προσαρμογή, το WordPress έρχεται με μια φιλική διασύνδεση για να τροποποιήσετε την εμφάνιση του ιστότοπού σας, αλλάζοντας τα χρώματα, τα φόντα και άλλα οπτικά στοιχεία.

Wordpress customiser

Το Joomla και το Drupal είναι περισσότερο στο επίκεντρο των προγραμματιστών και περιμένουν να είστε άνετοι να εργαστείτε με HTML και PHP - δηλαδή εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν πιο οπτικά και λειτουργικά προσαρμοσμένη ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν τόσο πολλά add-ons (επεκτάσεις, plugins) διαθέσιμα για το CMS, και εκείνα που υπάρχουν δεν είναι τόσο τελειοποιημένα όσο τα αντίστοιχα για το WordPress.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιμένετε είτε να προσλάβετε κάποιον, είτε να μάθετε την εσωτερική λειτουργία του Joomla ή του Drupal, αν θέλετε να καταλήξετε σε έναν ιστότοπο με προσαρμοσμένη (custom) εμφάνιση.

Σημασία έχει και το μέγεθος της κοινότητας - υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται σε προϊόντα και πρόσθετα που σχετίζονται με το WordPress από το Joomla ή το Drupal. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να αποκτήσετε μια λειτουργία για τον ιστότοπό σας που δεν είναι διαθέσιμη μέσω ενός plugin, θα πρέπει να δημιουργήσετε εσείς αυτή τη λειτουργία.

3. Δημοτικότητα του καλύτερου CMS

Με ευκολία το WordPress παίρνει την πρωτιά. Αν και υπάρχουν διάφορες έρευνες, οι αριθμοί δεν αλλάζουν πολύ.

Εδώ είναι τα στατιστικά:

 • Το WordPress χρησιμοποιείται περισσότερο από το 51% του συνόλου του ιστού. Περισσότερες από μία στις 2 ιστοσελίδες τρέχουν στο WordPress
 • Joomla 3.45%
 • Drupal 1.2%

4. Επιλογή των σχεδίων

Η ποιότητα του σχεδιασμού είναι ένας τεράστιος παράγοντας στην επιλογή του CMS. Όλοι θέλουμε οι ιστοσελίδες μας να φαίνονται ωραίες.

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το σχεδιασμό out-the-box - δηλαδή, πόσο καλό φαίνεται το CMS στην προεπιλεγμένη του ρύθμιση αμέσως μετά την εγκατάσταση.

Τόσο το Joomla όσο και το Drupal φαίνονται λίγο αρχαϊκά αν με ρωτήσετε. Το WordPress όμως έρχεται με ένα σύγχρονο και βελτιστοποιημένο σχεδιασμό.

Με τον ορισμό του προεπιλεγμένου σχεδιασμού, οι περισσότεροι χρήστες θα θέλουν να το αλλάξουν σε ένα δικό τους. Τότε είναι που τα θέματα / templates μπαίνουν στο παιχνίδι.

Υπάρχουν χιλιάδες θέματα διαθέσιμα για το WordPress. Τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή. Αρχικά, μπορείτε να μεταβείτε στον επίσημο κατάλογο των θεμάτων στο WordPress.org. Υπάρχουν περίπου 10.000 δωρεάν θέματα διαθέσιμα εκεί. Στη συνέχεια, θα βρείτε επίσης χιλιάδες άλλα δωρεάν θέματα σε όλο τον ιστό.

Στη συνέχεια, έρχονται τα θέματα επί πληρωμή (premium themes). Υπάρχουν πολλοί που θα σας πουλήσουν βελτιστοποιημένα και όμορφα θέματα για $10- $250.

Σίγουρα δεν θα έχετε έλλειψη σχεδιαστικών επιλογών με το WordPress.

Η επιλογή τόσο για το Drupal όσο και για το Joomla είναι πολύ μικρότερη. Το πιο σημαντικό, δεν υπάρχουν σχεδόν δωρεάν θέματα που φαίνονται όμορφα και σύγχρονα. Μιλάμε στο εύρος των εκατοντάδων σε σύγκριση με χιλιάδες για το WordPress.

Τα premium themes φαίνονται όμορφα και προσφέρουν μια καλή ποικιλία σχεδιασμού και λειτουργικότητας. Απλός υπάρχουν λιγότεροι από αυτά του WordPress.

5. Επιλογές προσαρμογής

Κάθε ένα από τα καλύτερα CMS προσφέρει τον δικό του τρόπο στην εγκατάσταση νέων λειτουργιών στην ιστοσελίδα σας:

 • Το WordPress τα καλεί όλα πρόσθετα
 • Το Joomla τα καλεί επεκτάσεις
 • Το Drupal τα ονομάζει ενότητες

Η ιδέα πίσω από αυτές είναι βασικά ίδια - για να σας επιτρέψει να επεκτείνετε την προεπιλεγμένη σειρά λειτουργιών που συνοδεύουν το CMS σας.

Ας μιλήσουμε πρώτα με αριθμούς:

 • Θα βρείτε περισσότερα από 50.000 plugins για WordPress διαθέσιμα στον επίσημο κατάλογο και μόνο. Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες διαθέσιμες από προγραμματιστές τρίτων κατασκευαστών.
 • Υπάρχουν περίπου 8.000 επεκτάσεις για το Joomla στον επίσημο κατάλογο και μερικές άλλες εκατοντάδες σε όλο τον ιστό.
 • Υπάρχουν περίπου 44.000 ενότητες διαθέσιμες για το Drupal στον επίσημο κατάλογο, αλλά ελάχιστος αριθμός άλλων στο διαδίκτυο.

Το WordPress προσφέρει το μεγαλύτερο αριθμό plugin και αυτά τα plugins είναι τα πιο προσανατολισμένα προς τους χρήστες. Δηλαδή, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τον τελικό χρήστη του ιστότοπου, παρέχουν μια εξειδικευμένη διεπαφή χρήστη και εύκολα κατανοητούς πίνακες ελέγχου. Μπορείτε επίσης να θεωρήσετε δεδομένο ότι εάν χρειάζεστε ένα νέο χαρακτηριστικό για τον ιστότοπό σας WordPress, υπάρχει πιθανώς ένα plugin για αυτό ήδη.

Το Joomla προσφέρει επίσης ένα καλό κατάλογο επεκτάσεων, αν και πολύ μικρότερο από αυτό του WordPress. Θα βρείτε ακόμα επεκτάσεις για να χειριστείτε όλες τις πιο κρίσιμες πτυχές του ιστότοπού σας, όπως γκαλερί, SEO, αναλύσεις, φόρμες επικοινωνίας και πολλά άλλα.

Τα modules του Drupal είναι πολύ πιο επικεντρωμένα στους προγραμματιστές. Θα βρείτε διάφορες λύσεις για να επεκτείνετε τα API, να ρυθμίσετε επιπλέον tokens, να κάνετε πιο προηγμένη διαχείριση χρηστών και ούτω καθεξής.

Συνολικά, θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε περαιτέρω τους εσωτερικούς μηχανισμούς του Drupal αν εργάζεστε σε ένα σοβαρότερο έργο. Ακόμη και η αναζήτηση στον κατάλογο μονάδων για κάτι τόσο απλό όσο η "φόρμα επικοινωνίας" δεν παράγει αισιόδοξα αποτελέσματα.

6. Ασφάλεια και ενημερώσεις

Μπορείτε να περιμένετε μια νέα έκδοση του WordPress περίπου κάθε 50-60 ημέρες. Πολλές από αυτές τις ενημερώσεις είναι ήσσονος σημασίας και απλά διορθώνουν μικρά σφάλματα και προβλήματα εδώ και εκεί. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις του WordPress βγαίνουν μερικές φορές το χρόνο.

Οι μικρές ενημερώσεις του Joomla εμφανίζονται λίγο πιο συχνά, περίπου κάθε 10-40 ημέρες, αλλά οι μεγαλύτερες εμφανίζονται μόνο μία φορά το χρόνο ή ακόμη και λιγότερο. Η έκδοση 3 του Joomla είναι μαζί μας εδώ και επτά χρόνια, για παράδειγμα.

Το Drupal λειτουργεί σε ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα απελευθέρωσης, παρέχοντας μία ενημερωμένη έκδοση bugfix και μία ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας το μήνα. Μεγαλύτερες ενημερώσεις - σημαντικές εκδόσεις - έρχονται δύο φορές το χρόνο. Αυτό που προσθέτει στη σύγχυση με το Drupal είναι ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις που φαίνεται να εκτελούνται ταυτόχρονα - το Drupal 7 και το 8.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό δεν φαίνεται να είναι καλό για το WordPress. Περίπου το 90% όλων των μολυσμένων ιστοσελίδων CMS τρέχουν με WordPress.

Αυτή η χαμηλή βαθμολογία του WordPress οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, είναι απλά το πιο δημοφιλές CMS στον ιστό. Φυσικά θα λάβει ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων από χάκερ.

Επίσης, δεδομένου ότι πολλές ιστοσελίδες τρέχουν σε WordPress, το hacking στο WordPress αποδίδει υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) για εισβολείς - η επένδυση στην οικοδόμηση ενός εκμεταλλεύματος για το WordPress μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο σε χιλιάδες ιστότοπους έναντι ενός πολύ μικρότερου αριθμού για το Joomla ή το Drupal.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο το Drupal όσο και το Joomla μολύνονται σε αναλογικά λιγότερο από το WordPress - ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα επίπεδα δημοτικότητας και των τριών CMS. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Στην πραγματικότητα, η ασφάλεια είναι ένα από τα κύρια σημεία πώλησης του Drupal. Πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλα ιδρύματα έχουν εμπιστοσύνη στο Drupal κυρίως λόγω της έντονης εστιασης του στην ασφάλεια των ιστοσελίδων.

7. Υποστήριξη και κοινότητα

Και τα τρία από τα καλύτερα μας CMS προσφέρουν τρόπους για να λάβετε βοήθεια εάν αγωνίζεστε με μια εργασία:

 • Το WordPress έχει το τμήμα υποστήριξής του στην επίσημη ιστοσελίδα. Θα βρείτε τους οδηγούς χρήσης, τις τεκμηρίωσης και μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στο φόρουμ των χρηστών όπου μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσουν το πρόβλημα και άλλα άτομα που σας αρέσουν.
 • Το Joomla έχει δύο τμήματα στην επίσημη ιστοσελίδα όπου μπορείτε να βρείτε διάφορες μορφές βοήθειας. Υπάρχουν τα κύρια έγγραφα, η δικτυακή πύλη και η εκπαίδευση, καθώς και τα φόρουμ χρηστών.
 • Το Drupal ακολουθεί μια παρόμοια προσέγγιση, προσφέροντας τμήματα για τεκμηρίωση, υποστήριξη, κοινοτική πύλη και διάφορα σεμινάρια και οδηγούς χρήσης.

Όσον αφορά την ποιότητα όλων αυτών των εγγράφων, Joomla και Drupal φαίνεται να είναι στην κορυφή. Παρόλο που το WordPress έχει μια αξιοπρεπή ενότητα τεκμηρίωσης και οδηγούς χρήσης, πιθανότατα θα βρείτε πιο εμπεριστατωμένα μαθήματα και πληροφορίες σε άλλα μέρη του ιστού.

Τα επίσημα φόρουμ υποστήριξης είναι πάνω-κάτω όλα παρόμοια με όλα τα  CMS.

Τέλος, αν χρειαστεί να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να καταλάβετε κάποια πιο περίπλοκα πράγματα ή ακόμα και να εργαστείτε σε ολόκληρο τον ιστότοπό σας, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε προγραμματιστές του WordPress από τους προγραμματιστές του Joomla ή του Drupal.

Για παράδειγμα, αν πάτε στο Freelancer.com (μια από τους πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για να προσλάβετε ελεύθερους επαγγελματίες) και αναζητήστε κάθε CMS, θα έχετε τα εξής αποτελέσματα:

 • "WordPress" - πάνω από 64.000 ελεύθερους επαγγελματίες που προσφέρουν εργασία που σχετίζεται με το WordPress
 • "Joomla" - περίπου 10.000
 • "Drupal" - περίπου 5.300

Σύνοψη:

Πότε να χρησιμοποιήσετε το WordPress;

Το WordPress είναι ένα μεγάλο all-around CMS αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα και να βεβαιωθείτε ότι θα δουλεύει σωστά και θα τρέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε.

Είναι η πιο εύκολη πλατφόρμα για να χρησιμοποιήσετε αν είστε αρχάριος αλλά και αυτή που προσφέρει τα καλύτερα σχέδια και τη μεγαλύτερη επιλογή από αυτά.

Επιπλέον, αν θέλετε να επεκτείνετε τον ιστότοπό σας, μπορείτε να επιλέξετε από χιλιάδες plugins που μπορούν να χειριστούν σχεδόν οποιοδήποτε νέο χαρακτηριστικό που μπορείτε να σκεφτείτε.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Drupal;

Το Drupal μπορεί να είναι η λύση σας εάν ο ιστότοπος που θέλετε να δημιουργήσετε θα έχει πολλές προσαρμοσμένες λειτουργίες και θα απαιτεί ταυτόχρονη ασφάλεια πρώτης τάξης.

Το Drupal είναι περισσότερο προσανατολισμένο προς τους προγραμματιστές παρά στους χρήστες που προσπαθούν να φτιάξουν μία ιστοσελίδα τα απογεύματα.

Επίσης, θα χρειαστεί να κάνετε κωδικοποίηση για να επιτύχετε το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα με το Drupal.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Joomla;

Το Joomla σας συναντά στη μέση μεταξύ του WordPress και του Drupal. Από τη μία πλευρά, προσφέρει πολλές δυνατότητες που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, αλλά σας περιμένει να προσαρμόσετε και να κωδικοποιήσετε τα μη τυποποιημένα στοιχεία.

Το Joomla έχει ένα πιο προηγμένο σύστημα διαχείρισης χρηστών, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο αν ο ιστότοπός σας προορίζεται για διαχείριση από πολλούς ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για την πολύγλωσση υποστήριξη. Με το Joomla, μπορείτε να ρυθμίσετε πολύγλωσσους ιστότοπους απευθείας από το κουτί, ενώ με το WordPress απαιτείται ξεχωριστό plugin.

Θα βρείτε επίσης την καμπύλη εκμάθησης του Joomla να είναι αρκετά απότομη. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν το μόνο που θέλεις για τώρα είναι απλά μια «ιστοσελίδα που να λειτουργεί».